Lån utan säkerhet – Privatlån & Blancolån

Ett lån utan säkerhet är en typ av lån som i stort sett alla svenska banker och långivare erbjuder. Ett lån utan säkerhet brukar också kallas för ett blancolån eller ett privatlån. Vid ett lån utan säkerhet behöver låntagaren inte lämna någon säkerhet till banken, och i stort sett alla svenskar kan ansöka om att låna pengar genom ett blancolån eller privatlån.

Rekommenderade banker & långivare för lån utan säkerhet

  1. Ikano Bank – Låna mellan 20.000 kr och 350.000 kr utan säkerhet
  2. Lendo – Låna mellan 5.000 kr och 350.000 kr utan säkerhet


Det enda som i regel krävs för att få ett blancolån är att låntagaren är mellan 18 och 75 år gammal, att låntagaren är svensk medborgare och bosatt i Sverige, att låntagaren har en stabil ekonomi och en stabil årsinkomst samt att låntagaren inte har några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som även accepterar kunder som har betalningsanmärkningar.

Hur fungerar ett lån utan säkerhet?

Att låna pengar utan säkerhet betyder helt enkelt att man lånar pengar av en bank eller en långivare utan att man behöver lämna någon säkerhet för lånet. Då man exempelvis lånar pengar genom ett bostadslån så lämnar man i regel bostaden som säkerhet till banken. Banken behöver då inte ta någon större risk, eftersom banken alltid kan få tillbaka sina pengar genom att sälja bostaden om låntagaren inte skulle kunna betala sina räntor

Vid ett lån utan säkerhet finns precis som namnet antyder inte denna typ av säkerhet, och banken tar därför en större risk då de lånar ut pengar genom blancolån eller privatlån. För att kompensera risken så kommer banken eller långivaren istället att ta ut en högre ränta för lånet jämfört med ett bostadslån. Det är så alla banker och långivare arbetar, och ju högre risk en bank är tvungen att ta desto högre räntor och avgifter kommer låntagaren att tvingas betala.

Vem kan ansöka om ett blancolån eller privatlån?

I stort sett så kan alla svenska medborgare mellan 18 och 75 år ansöka om att få låna pengar utan säkerhet genom ett privatlån eller ett blancolån. Det är där med inte sagt att alla kommer att bli beviljade lånet. Några viktiga faktorer som spelar in på ifall en låntagare kommer att få sin låneansökan beviljad eller inte är bland annat hur låntagarens ekonomi ser ut, om låntagaren har en stabil årsinkomst samt ifall det finns någon medsökande för lånet eller inte.

Precis som vid alla typer av lån så ser bankerna ofta mycket negativt på betalningsanmärkningar. Personer som har en betalningsanmärkning kommer förmodligen att få problem att få en låneansökan om blancolån beviljad. Det finns dock några långivare som även accepterar kunder med betalningsanmärkningar.

Smslån, snabblån och mikrolån utan säkerhet

Det finns som sagt flera olika typer av lån utan säkerhet. En låneform som vuxit fram mycket snabbt under den tidiga delen av 2000 talet är de så kallade snabblånen. Ett snabblån eller ett mikrolån som lånet också ibland kallas för är ett lån som man mycket snabbt, enkelt och smidigt kan ansöka om genom internet. Lånet har ingen säkerhet och ofta betalas pengarna för snabblånet ut redan samma dag som ansökningen görs.

Hos många långivare kan man ansöka om sitt snabblån via sms. Detta brukar då kallas för att man ansöker om ett smslån. Att ansöka om ett smslån är mycket enkelt, och man använder sig av sin mobiltelefon för att ansöka om lånet. Några företag som erbjuder smslån utan säkerhet är bland annat kredit365, Pengos och Ferratum.

Senast publicerade artiklar om lån nedan:

Vad gäller för avdrag i deklarationen för ränta?

En del av de räntutgifter man betalar ett år kan man få tillbaka på nästa års deklaration. Vanligtvis sker detta helt automatiskt eftersom långivarna skickar in all information till skatteverket om lånetagare och dess ränteutgifter. Men trots det är det mycket fördelaktigt att veta vilka regler som gäller kring ränteavdraget. Den som är insatt kan [...]

SMSlån och snabblån på nätet upp till 10,000 kr – Folkia

Folkia är en svensk snabblångivare som erbjuder svenska kunder att låna från 1,000 kronor upp till 10,000 kronor helt utan säkerhet direkt på internet. Folkia är en av Sveriges ledande snabblångivare och med enkel och kostnadsfri låneansökan är företaget ett populärt alternativ för den som vill låna pengar. Vill du låna pengar eller läsa mer [...]

Leasy - låna 50,000 kronor direkt på nätet

Leasy lånar ut pengar snabbt och enkelt utan frågor till svenskar direkt på internet. Hos Leasy kan du låna från 5,000 kronor till 50,000 kronor helt utan säkerhet genom så kallade blancolån eller privatlån och Leasy bryr sig inte om vad du ska ha dina pengar till, utan hos Leasy får alla som är kreditvärdiga [...]