Bostadslån & bolån

Ett bostadslån, eller ett bolån som det också ibland kallas för är en form utav banklån som är avsett för bostadsköp. Det är inte speciellt många svenskar som kan köpa sin bostad kontant, och därför är de flesta tvungna att låna pengar från banken för att på så sätt kunna finansiera sitt bostadsköp.

Rekommenderade banker & långivare för bostadslån

  1. Swedbank – Bostadslån och bolån
  2. Bluestep.se – Bolån trots betalningsanmärkning


Vid ett bostadslån lämnas själva bostaden som säkerhet till banken. I och med detta så kan banken vara relativt säker på att få tillbaka sina pengar, och därför är räntorna på bolån ofta väldigt förmånliga.

Belåning utav bostadslån

När man lånar pengar med bostaden som säkerhet så kan banken förvissa sig om att få tillbaka sina pengar då bostaden säljs. Säkerheten för banken är därför väldigt nära förknippat med värdet på bostadsrätten eller villan. Om man belånar sitt boende till 100% så ägs alltså huset i princip utav banken, och om värdet skulle gå ner 20% på huset så skulle banken alltså förlora 20% av sina utlånade pengar då bostaden säljs.

Förr kunde bankerna hantera denna risk genom att dela in bolånet i olika delar: Bottenlån och topplån, där bottenlånet var den delen av lånet med lägst risk medan topplånet var delen med högre risk. Men i och med införandet utav bolånetaket så har topplånen i stort sätt försvunnit, och istället ersatts med kontantinsatser eller privatlån utan säkerhet. Bolånen får idag endast täcka maximalt 85% utav bostadens värde, och låntagaren måste därför alltså gå in med 15% själv. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att det aldrig är någon garanti att få låna 85% av banken.

Vad krävs för att beviljas ett bolån eller bostadslån?

Olika banker och långivare har olika krav för vad som krävs av låntagaren för att kunna bli beviljad ett bostadslån. Dels tittar långivarna mycket på bostadens potential till värdeökning. Faktorer så som bostadens läge, bostadsområdets rykte samt hur marknaden för bostadsköp ser ut spelar en väldigt stor roll för låntagarens möjligheter till att få låna pengar.

Det är dock inte bara själva bostaden som spelar in på ifall en låneansökning blir beviljad eller inte. Privatpersonens egna ekonomi kan både hjälpa, men också stjälpa möjligheten till att få låna pengar. Banken tittar oerhört mycket på låntagarens privatekonomi. Det är därför oerhört viktigt att kunna bevisa för banken att man har sin ekonomi i ordning samt att man har en stabil årsinkomst.

Bostadslån med betalningsanmärkning

Många av de traditionella bankerna tillåter inte att personer med betalningsanmärkningar får låna pengar genom bostadslån, vilket du bland annat kan läsa mer om genom att klicka här. Många banker har helautomatiska system som automatiskt sorterar bort låneansökningar från personer som har en betalningsanmärkning i sitt register. Det finns dock några långivare som specialiserat sig på att låna ut pengar till just personer med betalningsanmärkning.

Senast publicerade artiklar om lån nedan:

Vad gäller för avdrag i deklarationen för ränta?

En del av de räntutgifter man betalar ett år kan man få tillbaka på nästa års deklaration. Vanligtvis sker detta helt automatiskt eftersom långivarna skickar in all information till skatteverket om lånetagare och dess ränteutgifter. Men trots det är det mycket fördelaktigt att veta vilka regler som gäller kring ränteavdraget. Den som är insatt kan [...]

SMSlån och snabblån på nätet upp till 10,000 kr – Folkia

Folkia är en svensk snabblångivare som erbjuder svenska kunder att låna från 1,000 kronor upp till 10,000 kronor helt utan säkerhet direkt på internet. Folkia är en av Sveriges ledande snabblångivare och med enkel och kostnadsfri låneansökan är företaget ett populärt alternativ för den som vill låna pengar. Vill du låna pengar eller läsa mer [...]

Leasy - låna 50,000 kronor direkt på nätet

Leasy lånar ut pengar snabbt och enkelt utan frågor till svenskar direkt på internet. Hos Leasy kan du låna från 5,000 kronor till 50,000 kronor helt utan säkerhet genom så kallade blancolån eller privatlån och Leasy bryr sig inte om vad du ska ha dina pengar till, utan hos Leasy får alla som är kreditvärdiga [...]